Ağustos 2000’de Musa Eroğlu Müzik Merkezi’nde kursa katılırak bağlamayla(sazla) müzik maceram ciddileşti, büyüdü, pekişti. Yaklaşık iki yıl kursta türküleri çalarak bağlamadaki yetkinliğimi artırdım, yükselttim. Bu arada bir yandan alternatif olarak çok sayıda, çeşitli yabancı ve türkçe metal ve rock müzik topluluklarının müzikleri, albümleri, şarkıları ve sözleriyle ilgilendim, dinledim, bağlamalı çalarak harmanladım ve halen bunu sürdürmekteyim… www.last.fm/tr/user/emresiv adresinden ilgilendiğim müzikleri inceleyebilirsiniz.
Bütün bu etkileşimlerin sonucu her şey gibi müziğin de sadelik ve basitlik üzerine temellenmesi gerektiği yargısına vardım. Yılların denemeleri sonucu bağlamanın klasik türkü çalma tarzından farklı olarak süslemesiz, net, sade, yalın olarak çalınmasını benimsedim. Böylece bu çalgının dünyadaki gerçek kıymetini ve yerini bulacağı savındayım…
Bu düşüncemi anlatabilmek için Nisan 2005’te ilk teşebbüsümde bulundum: Metal müzik şarkılarından esinlenerek çeşitleme şeklinde evimde bağlamayla yaptığım kaydımı kendi kişisel sayfamda ( www.emresivasli.net ) insanlarla paylaştım. Bu kaydımı olabildiğince çok insana duyurmaya, dinletmeye çabaladım.
Geri bildirimlerin çoğunda ortak kanı, müziğimin “efkarlı” olduğu, farklı ve özgün bir denemeye imza attığımdı. Bunun üzerine aklımda klasik rock müzik çalgıları (gitar, davul, bas…) ile bağlama veya elektro sazın bir arada bulunduğu, sadece bestelerini çalan bir müzik topluluğu (SiVASLI) fikri canlandı. Bu çalgılar daha önce Türk müzik tarihinde çok defa çeşitli isimlerle bir araya gelmişlerdi. Ancak metal müziğin tınısıyla elektro sazın efektlenerek oluşturulmuş sesinin harmanlandığı bir tür daha önce pek denenmemişti. Oluşturulan genel kanıyla(müziğimin efkarlı olduğu) bu yeni yapmak istediğim müzik türünü “Efkarlı Metal Müzik” olarak isimlendirdim.
Bu toplulukla ilgili yıllarca müzisyen arayışlarım sürdü, aradığım çalgıcıları bulmakta zorlandım ve bir sonuç vermedi. Bunun üzerine tavsiye sonucu bir kayıt stüdyosundan profesyonel yardım alarak istediğim müziğin somut bir örneğini oluşturmaya karar verdim. Yıllar geçerken bir elektro saz, iyi bir amfi ve fx processor (efekt aleti) satın aldım. Kendi söz ve bestelerime yoğunlaştım. Tarzımı daha da basitleştirerek düzenlemeleri eksik olan 100’lerce şarkımı bilgisayarımda yalnız elektro sazlı olarak, yazdığım sözleri de okuyarak kaydettim, biriktirdim ve saklamaktayım…
İlk profesyonel denemem için “Güven” isimli besteme Stüdyo ASC’de Ahmet Özgül’ün düzenlemesiyle Aralık 2012-Ocak 2013 tarihleri arasında profesyonel müzisyenler eşliğinde (gitar, davul, bas, klavye) benim elektro bağlama çalarak ve söyleyerek katıldığım temiz bir kayıt hazırlandı. Ardından Ocak 2013’te youtube ve facebook sayfalarında ( www.fb.com/sivasli.muzik ) bu kaydımı insanlarla paylaştım. Böylece SiVASLI – Efkarlı Metal Müzik Topluluğunun ( www.sivasli.net ) ilk somut örneği ortaya çıktı.
“Efkarlı” kelimesini iki anlamda kullanmaktayım: Birincisi “acı, üzüntü, keder”ken diğeri düşüncenin çoğulu olan “fikirler” anlamıdır. Müziğimin metinsel içeriğinin başat kaynağı ilahi kitap Kuran-ı Kerim(Okunan) olurken konuları çok çeşitli ve geniştir.(bkz: tekilce) Ayrıca kişisel deneyimlerimle de harmanlamaktayım.
Topluluk ismini (SiVASLI) hem soyismimden almakta hem de konuların islami ve dini ağırlıklı olmasıyla ilişkin 1993’teki Sivas olaylarıyla anlamlanmaktadır. Bilinen bir gerçektir ki Sivaslılar çoğunlukla “yobaz” olarak yaftalanırlar. Bununla birlikte Sivas; tarih boyunca bağlamanın(sazın), müziğin, yaratganlığın merkezi olmuş, pek çok üretken müzisyenler, ozanlar, yazarlar, sanatçılar yetiştirmiştir.
İlerde efkarlı metal müziğin dünyada çoğalarak egemenleşmesi, duyulması, dinlenmesi, bağlamanın bir dünya çalgısı olması, türkçenin bir dünya dili olması, İslam’ın halkımızca ve dünyaca doğru algılanması amaçlarımdan birkaçıdır.
İlk albüm, SiVASLI / KALEM albümü tüm müzik marketlerde ve dijital platformlarda…