KÜREK SPORUNA GENEL BİR BAKIŞ

ODTÜ Kürek Takımı'ndan bir anı(Yaz 2003, Eymir Gölü)

ODTÜ Kürek Takımı’ndan bir anı(Yaz 2003, Eymir Gölü)

Kürek çekme, geçmişten günümüze her zaman soyluların yapageldiği bir etkinliktir. Dünyanın en zorlu sporlarından biri olan kürek, yüksek bir dayanıklılık ve kuvvet gerektiririr. Kürek çekerken bedenin bütün kasları çalışmaktadır. Kürek sporu; denizlerde, göllerde, akarsularda özel üretilmiş teknelerle sporcuların birbirleriyle yarışması üzerine temellenmektedir. İlk defa Romalılarca kullanılan bu aracın tarihi, MÖ 25. yüzyılda başlamaktadır. Kürekle dünyayı dolaşan ilk ulus, Vikingler olmuştur.

Kurallarıyla ilk kürek yarışları, 1829’da İngiltere’de Oxford ve Cambridge üniversiteleri arasında düzenlendi. Bacakları iterek gücü ve hızı artıran kızaklı oturaklarsa ilk defa 1857’de ABD’de kullanıldı. 1892’de Fransa, Belçika, İtalya ve İsviçre’nin işbirliğiyle Uluslararası Kürek Dernekleri Federasyonu “FISA” kuruldu. FISA, kurulmuş ilk uluslararası spor federasyonudur. 1900 Paris Olimpiyat Oyunları’nda kürek, olimpikleşti. 1962’de erkeklerde, 1974’te kadınlarda ilk dünya şampiyonası başladı.

Kullanılan teknelerin ve küreklerin malzemeleri sağlam ve hafifken tasarımları özeldir. Bulunan tekne sınıflarını şöyle listeleyebiliriz:

  • Çift kürek sınıfları:
  • 1x(tek çifte)
  • 2x(iki çifte)
  • 4x(dört çifte)
  • 8x(sekiz çifte)
  • Tek kürek sınıfları:
  • 2-(iki tek)
  • 2+(dümencili iki tek)
  • 4-(dört tek)
  • 4+(dümencili dört tek)
  • 8+(sekiz tek dümencili)

Maratonla benzerlikler gösteren kürek sporunun belli başlı kurallarını şöyle aktarabiliriz:

  1. Ölçünlü bir kürek yarışı, 2000 metredir.
  2. Eleme turlarından elenerek takımlar finale kadar varır. Finalde altı ekip yarışır.
  3. Kürekçiler varacakları noktaya sırtlarını dönerler.
  4. Düz ve dalgasız parkurlarda kürek çekilir. Her kulvar 13,5 metre genişliğindedir.
  5. Bir teknenin diğerinin yolunu kesmemesi önceliktir.
  6. Parkurdaki renkli şamandıralarla kalan uzaklık(metre) yarışanlara bildirilir.

Kürekçilik, Osmanlı’da denizcilikle birlikteydi ve donanmanın gelişmesiyle ilerledi. Türklerin gerçek anlamda ilk kürek yarışları 1899’dadır. Ertuğrul gemisi çalışanları, Japonya’ya giderken uğradıkları Singapur’da, düzenlenen kürek yarışında birincilik kazandı. Türkiye’de ilk resmi kürek yarışlarıysa 1913’te Donanma Cemiyeti’nce İstanbul’da düzenlendi. 1957’de “Türkiye Kürek Federasyonu” kuruldu. II. Dünya Savaşı sonrasında Marmara Bölgesi dışındaki kulüplerin bu sporla ilgilenmeleriyle Türkiye Şampiyonaları düzenlenmeye başladı. Yapılagelen yarışmalarda şampiyon olan takımlar Fenerbahçe, Galatasaray, Anadolu Hisarı ve ODTÜ’dür.

“Odtü yarak takımı…
Odtü am takımı…
Odtü yarak-am takımı…
yarakla amın buluşmaları… TÜMÜYLE!!!!
Götverenler-amverenler, hepsi orda sikişiyorlar…
SONUNCULUKLAR…
Ebediyen düşmanız, KANLIYIZ!!”

ODTÜ BOK TAKIMI!!!
BÜTÜN BOKLAR ORDA BULUŞMUŞ, BULUŞUYOR…